skip to Main Content

Steenbergse raad wil boeren steunen met brief, maar niet vanuit de gemeente

STEENBERGEN – De boeren uit de gemeente Steenbergen een hart onder de riem steken. Dat is de bedoeling van de Volkspartij, die donderdagavond tijdens de raadsvergadering een motie indiende om namens de gemeente een brief naar de ministers van landbouw en natuur en stikstof te sturen. 

Fee Buurmans 30-06-22, 23:39 Bron: BN DeStem Foto: Christel Schiphorst

Danker Kouwen wil daarmee wijzen op het belang en de toekomst van het boerenbedrijf voor de gemeente Steenbergen. Hoewel wethouder Kees Gommeren toezegde bereid te zijn een brief te schrijven, kreeg de motie nauwelijks steun. Niet omdat de raad de boeren niet steunt, maar omdat de raad invloed wil hebben op de inhoud van de brief.

Zo moet er in staan dat de gemeente afstand neemt van het geweld dat elders in het land tijdens protestacties is ontstaan, vindt Progressief Samen. De VVD wil erkennen dat er meer ondernemers dan alleen de boeren last hebben van de stikstofmaatregelen. En D66 wil er per sé in hebben dat de gemeente erkent dat er überhaupt een stikstofprobleem is. 

Gewoon steunen

Maar Kouwen weigert zijn motie aan te passen. ,,Gewoon de boeren steunen, niets meer, niets minder. We hebben een echte plattelandsgemeente en vanzelfsprekend zijn wij het thuis van veel boerenfamilies. De kans is groot dat veel boeren hun met bloed, zweet en tranen opgebouwde familiebedrijf niet kunnen voortzetten.”

Woorden over geweld wil hij er niet in hebben. ,,Dat speelt hier niet. Kijk maar naar de vreedzame actie van vanavond.” ZLTO afdeling Steenbergen-Bergen op Zoom plaatste in vreedzaam protest drie speelgoed tractoren in het gemeentehuis om aandacht te vragen voor een pamflet waarin de club zijn zorgen uit over het stikstofbeleid. ,,Zo kan het dus ook, geweld is niet nodig”, prijst de raad deze actie.

Een brief vanuit de gemeente gaat er niet komen. Maar mogelijk wel vanuit de raad: VVD’er Tineke Feskens opperde om samen tot een brief te komen. Een idee waar de meeste partijen wel wat in zien.

Back To Top