skip to Main Content

Eerste Platanen Kruispoort geveld: ‘De raad is de baas’

Eindelijk wordt na een lang traject met tegenwerkingen de motie van de Volkspartij uitgevoerd. De lelijke en gevaarlijke platanen worden gekapt en de Kruispoort wordt in samenspraak met de bewoners opgeknapt met nieuwe bomen en een verbeterd trottoir. Dan wordt ook die toegang tot de stad er eentje om trots op te zijn.

STEENBERGEN – Vanochtend is Boomrooierij Weytmans uit Udenhout met groot materieel aangerukt en gestart met het vellen van de monumentale platanen aan de Kruispoort. “Ik heb alle begrip voor de bewoners van de Kruispoort. Hun gevoel van onveiligheid heeft de gemeenteraad in meerderheid doen besluiten om de bomen te kappen. Maar het gaat me aan het hart. Gisteren had ik er al een rotdag door en vandaag is helemaal een zwarte dag. Maar de raad is de baas, dus dient hun opdracht te worden uitgevoerd”, zo reageert wethouder Wilma Baartmans, die asgrauw het tafereel aanschouwt.

Volgens het uitvoerend bedrijf zullen de platanen vanavond zijn verwijderd, als de werkzaamheden verlopen zoals verwacht. De bomen worden ontdaan van hun takken en door een grote kraan met grijper voor een gedeelte alvast gezaagd. Vervolgens is de dikke stam aan de beurt. Die wordt op lengtes van vijf meter tachtig in stukken gezaagd. Voor de omgeving bestaat er op deze manier geen risico.

Niet naar omgekeken

De wethouder moet toegeven dat in de afgelopen decennia er niet echt is omgekeken naar de Kruispoort-reuzen. Zo nu en dan werd er ten behoeve van de carnavalsoptocht hier en daar een tak weggezaagd. Maar voor het overige kregen de bomen geen aandacht. “Toen de bomen op de Hervormde begraafplaats waren omgezaagd werd pas echt zichtbaar dat de Platanen uit hun verband waren gegroeid”, vertelt Rian de Jonge. Zij is sinds een achttal maanden manager Beheer Openbare Ruime en Accomodaties (BRA). Ze moet toegeven dat dit veel eerder ontdekt zou zijn geweest als er aandacht aan de platanen was gegeven.

Bomenbeheerplan

“We komen als gemeente dan ook met een bomenbeheerplan”, belooft de wethouder. De gemeente heeft van de les geleerd en gaat de zaken voortaan anders aanpakken. Wilma Baartmans vertelt ook dat er zich een groepje vrijwilligers heeft gemeld dat met voorstellen gaat komen over toepassingen die met het hout van de Kruispoort Platanen gemaakt kunnen worden.

Kaasplankjes

“Het hout is omdat het zacht is alleen geschikt voor toepassingen binnen. Dat kunnen meubels zijn, zoals reeds geopperd is, maar ook kaasplankjes, vazen, bijzettafeltjes en noem maar op. De vrijwilligers – op dit moment vier in getal – komen met ideeën. Ze hebben allemaal iets met meubelmakerij. Overigens zijn inwoners die mee willen denken zeker welkom”.
Eerst wordt het hout opgeslagen en aan de wind gedroogd voordat het verder kan worden verwerkt door een zagerij.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Back To Top