Steenbergen - De motie voor de plaatsing van een AZC in de gemeente Steenbergen wordt…
’Wie wil hier straks nog wonen?’
Inwoners van Dinteloord verzetten zich tegen de komst van vier ‘gigawindmolens’. Zij vrezen horizonvervuiling, geluidsoverlast en waardevermindering van hun huizen. ‘Er wordt niet naar ons geluisterd’.
Veertienhonderd handtekeningen hebben ze inmiddels opgehaald, als protest tegen de komst van vier ‘megawindmolens’ in de Karolinapolder bij Dinteloord. ,,Dat is bijna de helft van de bevolking van Dinteloord”, zegt Frits van Hoorn (60), een van de initiatiefnemers van de actiegroep ‘Dinteloord tegen MEGAMolens’, trots.
Hier, in het westen van Noord-Brabant, lopen de gemoederen al een tijdje hoog op. Energiebedrijf Innogy en de gemeente Steenbergen, waar Dinteloord onder valt, willen een bestaand, verouderd windmolenpark ‘opschalen’. Concreet: vier nieuwe windturbines neerzetten die moderner zijn, efficiënter en vooral ook hoger dan de bestaande van 70 meter. Aanvankelijk was er sprake van dat de nieuwe molens – onder het motto: meer lengte, meer rendement – maar liefst 234 meter de lucht in zouden gaan. Ter vergelijking: de Euromast is 190 meter hoog. ,,Zie je het voor je: vier van die reuzen?”, zegt Edward de Ruiter (46) van het actiecomité.
Inmiddels liggen er, na protest, nog twee keuzes voor: een ‘tiphoogte’ tussen de 209 en 215 meter, of één tussen de 180 en 185 meter. Ook deze kolossen zijn voor het actiecomité ‘onacceptabel en onnodig’, zegt De Ruiter. ,,Er zijn voldoende alternatieven, die zowel aan onze wensen voldoen, als aan de provinciale eis van 12 Megawatt aan opgesteld vermogen.” Frits van Hoorn: ,,Drie van de modernste windmolens van 135 meter hoogte kunnen die 12 Megawatt al leveren.”
Energiereus
We zitten op een stormachtige avond in een lokaal café. Ook twee raadsleden van de lokale Volkspartij zijn aangeschoven. Het gezelschap benadrukt: ‘We zijn niet tegen de energietransitie’. ,,Maar zoals het nu gaat roept alleen maar weerstand op”, zegt Saskia Bik (56), die werkzaam is in de psychiatrie. Edward de Ruiter: ,,Kleine gemeenten zijn gewoon niet tegen de energiereuzen opgewassen.”
De actievoerders hebben kritiek op wethouder Wilma Baartmans van Gewoon Lokaal! Die zou zich voor het karretje van Innogy laten spannen. Maar ze is nu eenmaal met handen en voeten aan afspraken gebonden, reageert Baartmans. ,,De molens zijn van Innogy en de grond is van hen. Ik wilde graag een hoogte van 150 meter. Dan hadden we draagvlak gehad onder de burgers voor verdere initiatieven. Maar dat bleek voor Innogy niet rendabel.”
Klopt, zegt Innogy-woordvoerder Jorrit de Jong, die zich verbaast over alle kritiek. ,,Er zijn gesprekken geweest met de omwonenden en we hebben sociale randvoorwaarden opgesteld, die veel verder gaan dan in eerdere projecten.” Wethouder Baartmans wijst op een miljoen euro, die de inwoners van Dinteloord als compensatie tegemoet kunnen zien. ,,Ik zeg tegen de burgers: die windmolens gaan er sowieso komen, linksom of rechtsom, dat is nu eenmaal zo afgesproken. Dus neem de beste deal: dat is in mijn ogen die 210 meter hoogte en een miljoen euro. Dan krijg ik kritiek dat ik ‘Judaspenningen’ zou aannemen. Nou, als de provincie of het rijk het overneemt – en dat gaat gebeuren als de gemeente niet akkoord gaat – dan krijgen we helemaal niks.”
Edward de Ruiter moet lachen om Baartmans’ ’slachtofferschap’. ,,Wij als inwoners krijgen zes Led-lampjes per jaar, geloof ik, of eenmalig zeshonderd euro voor de aanschaf van zonnecollectoren of zoiets. Dat miljoen is uitgesmeerd over een periode van 25 jaar: een kwart eeuw verpesten van het leefklimaat in Dinteloord.”
Signaal
Het burgerprotest in Dinteloord lijkt een typisch signaal van deze tijd. Ook over de komst van 250 arbeidsmigranten ontstond lokaal onrust. Er werd een Werkgroep Behoud Leefbaarheid Dinteloord opgezet en een inloopavond, georganiseerd door uitzendbureau Flex Employment en de gemeente, trok onlangs veel meer belangstellenden dan was voorzien. Michel Lambers (62) van de Volkspartij: ,,Die situatie was ook lang heel onduidelijk. De gemeente heeft maandenlang volgehouden dat de arbeidsmigranten moesten worden gehuisvest tussen de lokale bevolking. Pas toen burgers zich begonnen te roeren bleek het toch mogelijk om ze te huisvesten in een pension op het terrein van glastuinbouwcomplex AFC.”
Het is incompetentie, zegt Saskia Bik. Het is een bewijs van de veelbesproken kloof tussen bestuurders en bevolking, vindt Frits van Hoorn. Ambtenaren en bestuurders zitten in een ivoren toren, oordeelt Edward de Ruiter: ,,De kwaliteit van het bestuur is gewoon niet erg hoog.” Michel Lambers: ,,Maar de burgers kiezen zelf hun vertegenwoordigers, hè? Het is vaak een kwestie van ons-kent-ons in zo’n kleine gemeente als Steenbergen. Mensen stemmen op wie ze kennen.”
Hoe zijn conflicten tussen bestuur en burger te voorkomen?. ,,Begin aan de voorkant”, zegt Saskia Bik. ,,Informeer je burgers voordat je ergens aan begint.” Wethouder Wilma Baartmans vindt dat ze in het windmolendossier weinig anders doet. ,,We zijn voortdurend in gesprek. Maar als een bedrijf als Innogy weinig tot geen empathie aan de dag legt voor de omgeving en de omwonenden – en ook voor mij trouwens – dan kan ik daar weinig aan veranderen.”
Hoe dan ook, zegt Edward de Ruiter, uiteindelijk zit de bevolking met de gebakken peren. ,,Als die windmolens hier komen te staan voor de komende 25 jaar, dan sterft ons dorp. Mensen zullen wegtrekken. Wie wil hier dan nog wonen?”
Bron: Telegraaf. Verslaggever: Wierd Duk Foto: Rene Bouwman