skip to Main Content

Discussie over meer migranten in Steenbergen

Steenbergen – In een opiniërende vergadering van 4 oktober 2023 ziet de coalitie bestaande uit Gewoon Lokaal, Progressief Samen en VVD gesteund door D66 de opvang van maximaal 75 minderjarige asielzoekers wel zitten. De besprekingen over deze pubers in de leeftijd van 15-17 jaar waarvan een deel mogelijk uitgeprocedeerd is, begon achter gesloten deuren. Achterkamertjespolitiek waar de coalitie eigenlijk al een besluit had genomen, zo bleek naarmate de vergadering vorderde. Aan de inwoners wordt niets gevraagd, omdat alleen D66 en Volkspartij een referendum wilden. Een simpele peiling van BNdeStem onder 300 lezers geeft aan dat 60% hiervan het niet ziet zitten om asielzoekers op te vangen.

Danker Kouwen van de Volkspartij trok goed onderbouwd van leer en was het meest aan het woord. Een relaas van feiten. Hier zijn eerste termijn. Gemeente Steenbergen heeft al duizenden seizoenarbeiders, 55 Oekraïense vluchtelingen en meer dan 300 statushouders. De gemeente voldoet precies aan de opdracht van het rijk, zo blijkt ook bij navraag bij de Commissaris van de Koning: Gemeente Steenbergen hoeft geen extra asielzoekers op te nemen! De minste stemmen (14%) gaan zelfs naar het opvangen van alleenstaande minderjarigen.

Gewoon Lokaal en Progressief Samen vinden het vooral een kwestie van barmhartigheid en solidariteit. Solidariteit naar de omliggende gemeenten die wel asielzoekers opnemen. “Die zijn dus belangrijker dan onze eigen inwoners?”, vraagt Danker Kouwen. De VVD is bang voor reputatieschade.

In Steenbergen is middels een amendement vastgelegd dat er precies aan de wettelijk opgaaf voldoen moet worden. Jeroen Weerdenburg reageert op de angst van de coalitie: “Misschien zijn de omliggende gemeenten wel jaloers dat zij niet ook zo’n amendement hebben!” Fractie Verbeek dacht er net zo over. Stem0167 Toon van der Wegen ziet ook niets in extra opvang: “Steenbergen doet al genoeg”.

Hieronder staan de links naar de artikelen in de drie kranten Steenbergse Courant, Steenbergse Bode en BNdeStem die alle drie een duidelijk verslag geven van de avond.

Artikel BNdeStem

Artikel Steenbergse Courant

Artikel Steenbergse Bode

Back To Top