skip to Main Content

Oefening blusboot Furie 4

DINTELOORD – Maandag 24 juni jl. konden leden van de raad en het college van dichtbij een oefening bijwonen van de blusboot Furie 4 die in Dintelmond ligt afgemeerd. Op deze manier kon kennis gemaakt worden met de manier waarop onze vrijwillige brandweer haar werk verricht op het water.

De burgemeester en een 14 tal leden van de raad, van het college, enkele ambtenaren en de SLOS waren aanwezig om de “brand met slachtoffers” die in scene gezet was op een binnenvaartschip bij te wonen.

In eerste instantie leek de oefening niet door te kunnen gaan door de landelijke KPN storing van het alarmnummer, waardoor de kazerne bemand moest blijven voor calamiteiten, maar er waren toch voldoende vrijwillige brandweerlieden aanwezig om de oefening te doen. 

Er werden twee groepen van de toeschouwers gemaakt, één voor op de blusboot en de andere op de tanker. De tanker stond “in brand” met veel rookontwikkeling en er waren slachtoffers, zo werd gemeld. De Furie 4, een ex blusboot uit de Amsterdamse haven, voorzien van een sterke Wartsila diesel motor, 3 aggregaten en Cummins diesels voor de pompen voor o.a. de enorme waterkanonnen, vaarde daarbij direct uit richting het “brandende schip”. Tijdens de vaart kregen we een demonstratie van de enorme spuitkracht. Het schip is ruim, breed inzetbaar en voorzien van veel moderne techniek. Een schip waar de gemeente en de brandweer trots op kunnen zijn.

Er werd langszij aangelegd bij de tanker en de brandweerlieden konden hun werk gaan doen, met een blusslang (15000 l/min). Met perslucht gingen mensen naar binnen om de slachtoffers te zoeken in de rokerige ruimtes. Als verassing had de oefenmeester er een derde slachtoffer bijgelegd in een andere ruimte. Onze brandweer was alert en nadat alle slachtoffers waren “gered” en de rook kon optrekken, werd het signaal brand meester gegeven.

De groepen met toeschouwers wisselden van schip, zodat aan beide groepen kon worden uitgelegd hoe de brandweer te werk gaat op een brandend schip en een demo kreeg van de capaciteit van de blusboot. 

Persoonlijk, maar ik denk dat ik ook voor de anderen spreek, vind ik dat er best wat meer waardering mag zijn voor onze vrijwillige brandweerlieden. Ze trainen regelmatig, moeten aan veel eisen voldoen, hun kennis bijhouden en 7 dagen oproepbaar zijn om in geval van een melding snel ter plaatse te zijn.

Mannen van de brandweer: bij deze nogmaals bedankt voor de zeer informatieve demonstratie. Het was een leerzame avond.

Bron: Ed Hobo   Foto’s : Michel Lambers

  

 

 

 

 

 

 

Back To Top