skip to Main Content

De Ambtenaar in Medemblik

Zaterdag 20 april 2019 bracht een delegatie uit de gemeente Steenbergen een bezoek aan een van hoogste windmolens van Nederland: De Ambtenaar in Medemblik met een hoogte van 192 meter. 

In de gemeente Steenbergen wordt al lange tijd gediscussieerd over de vervanging van vier windmolens aan de Karolinadijk te Dinteloord. De huidige molens zijn 77 m hoog en moeten worden opgeschaald naar 12 MW. De provincie heeft dit bepaald. Innogy dochteronderneming van het Duitse energiebedrijf RWE, wil het liefst molens van 235 m hoogte vanwege het rendement. De gemeente moet voor 1 juli een beslissing nemen, anders krijgt de gemeente straf van de provincie en moet er 21,7 MW worden geplaatst.

Binnen de gemeenteraad zijn grote verschillen. VVD vindt het allemaal maar geklets en wil zo snel mogelijk hoge molens. Gewoon Lokaal! heeft een maximum hoogte in het verkiezingsprogramma staan van 150 m en Volkspartij wil eigenlijk helemaal geen molens op land. Dat er iets moet gebeuren, daar is iedereen het wel over eens, maar om een heel dorp te verpesten met die mega molens, gaat te ver. Diverse keren is het besluit uitgesteld, omdat er steeds meer verzet kwam van de inwoners van Dinteloord. De VVD heeft hierom zelfs de coalitie laten vallen, het duurde hen te lang…

De Volkspartij stelde voor om met de gemeenteraad, de Werkgroep behoud Leefbaarheid Dinteloord, met inmiddels 1600 leden tegen mega molens, de Dorpsraad en de media een bezoek te brengen aan Medemblik. Daar staat een mega molen die het uiterlijk van het stadje op een vreselijke manier heeft kapotgemaakt. En dan te weten dat deze molen niet eens van de gemeente Medemblik is, maar van buurgemeente De Hollandse Kroon.

Na een uur en drie kwartier rijden, met nog zo’n 15 kilometer te gaan, zag je de molen opdoemen. Over smaak valt niet te twisten, maar ik vind het persoonlijk bijzonder horizon vervuilend. De hele delegatie liep door de Nieuwstraat met op de achtergrond De Ambtenaar. Hoe verder je er vandaan liep, des te hoger stak hij boven de bebouwing uit. Uiteraard kun je ook een positie kiezen, waarbij hij achter een boom verdwijnt en die dan gebruiken om de bevolking van Dinteloord een loer te draaien. Maar de bijna 20 aanwezigen waren toch zeer overtuigd dat deze molen wel heel prominent het aanzicht van het stadje bepaalt, dus daarover was geen enkele discussie meer. 

Er werd door diverse mensen met de inwoners van Medemblik gesproken. De algehele ervaring is dat de mensen er in berusten. “Er is enorme weerstand geweest, maar ze luisteren toch niet naar de inwoners van Medemblik, want hij is van de buurgemeente en wij zitten er mee opgescheept. Je kunt hem moeilijk omzagen, maar als dat zou mogen, deden we het gelijk”. 

Tijdens de presentatie die gegeven werd door de wethouders van beide gemeenten, bleek ook wel duidelijk dat de gemeente Medemblik niet blij is met De Ambtenaar. Omdat er fouten in het bestemmingsplan zaten, kon er niets tegen gedaan worden. De bewoners profiteren ook niet van de windmolen. In totaal staan er in het gebied 93 molens en dat moeten er 99 worden.

Er kan geconcludeerd worden dat deze Paaszaterdag bijzonder leerzaam was. Iedereen had voldoende gelegenheid om niet alleen aan de aanwezige politici van de gemeente Medemblik en Hollandse Kroon vragen te stellen, maar ook aan de bevolking, om zodoende een inzicht te krijgen vanuit diverse invalshoeken. Er zijn veel foto’s gemaakt en ook de Slos was erbij. Je kunt heel makkelijk foto’s maken waarbij je De Ambtenaar niet ziet, maar deze dag was niet bedoeld voor volksverlakkerij, maar om te laten zien hoe het er werkelijk uitziet. De waarheid kan soms hard zijn.

Wat het vervolg zal worden voor de gemeente Steenbergen, met de kern Dinteloord als hoofdthema, zal door de nieuwe gemeenteraad en de belanghebbenden worden besproken. 

Foto’s zijn gemaakt door Ed Hobo op 20 april 2019 om ca. 12.00 uur op verschillende afstanden.

 

 

 

Back To Top