skip to Main Content

Belofte van de gemeente kan de afvalbak in.

Afgelopen week is de aanslag voor de afvalstoffenheffing op de deurmat gevallen. Snel de envelop openmaken, er was namelijk door de gemeente beloofd, dat we minder zouden gaan betalen vanwege het omgekeerd inzamelen.

Het door de techniek achterhaalde omgekeerd inzamelen, betekent dat de burger het afval vooraf moet scheiden, in plaats van dat dat (beter) door machines wordt gedaan. De burger doet nu al het werk, dus is de verwachting ook logisch dat het goedkoper is.  

Daarvoor staat de tuin nu vol met grote, onooglijke containers, waar zomers de maden uit kruipen. We accepteren dat, omdat het goedkoper is, is ons destijds door het college beloofd althans. Oude mensen gaan met hun rollator door weer en wind een zakje vuil wegbrengen naar een ondergrondse container, want er was beloofd dat ze meer geld van hun schaarse AOW zouden overhouden.

Vol spanning open ik de envelop en schreeuw het uit als ik het bedrag zie. Ik krijg pijn in mijn borst, mijn hart protesteert. 40,1% prijsverhoging! De opvolgende 10 minuten gooi ik er alle mogelijke verwensingen naar de zeer ondeskundige verantwoordelijken uit, die dat omgekeerd inzamelen er hebben doorgedrukt. Wanneer wordt hier nu eens een goed besluit genomen, waar de burgers wat aan hebben?

Is dit een rekenfout? Zeker niet. Eerst waren er kleine containers, maar die zijn er niet meer. Dus ga je maar betalen voor grote. Daarnaast is omgekeerd inzamelen duur. Veel gemeenten wisten dat vooraf al door fatsoenlijk onderzoek en kundige mensen in het college.

De meeste burgers doen er veel aan om het zo leuk mogelijk te maken en houden in onze gemeente. Als de gemeente er ook eens zou zijn voor de burgers, dan draait ze deze absurde prijsverhoging zo snel mogelijk terug.

De belofte dat omgekeerd inzamelen goedkoper is, kan echter direct de afvalbak in.

1 maart 2019 door: Ed Hobo

Back To Top